söndag 13 april 2014

Vad jämför vi oss med?

Vad jämför vi oss med?


Vi behöver stanna upp, reflektera och bli medvetna om hur saker och ting påverkar vårt mående. Vi behöver också välja vad och i vilka proportioner vi låter oss påverkas! 

I detta inlägg delar jag några olika reflektioner kring hur medieflödet påverkar vårt mående. 

Jag avslutade mitt senaste inlägg i "Ord om glädje" med detta citat: 
"Materiellt välstånd har inte så stor inverkan på vår upplevelse av lycka som många tror, och kanske kan vi aldrig nå materiell tillfredsställelse eftersom uppnådda förbättringar föder än större förväntningar. Dessutom blir man snabbt van vid och blind för det man har. 
Viktigare är att skillnaderna till människor vi jämför oss med inte är för stora."
~ Anders Mathlein - frilansskribent och författare.

Vad händer med oss människor i globaliseringens tid?

Vilka jämförde sig Karin född 1923 med? Sina klasskompisar & grannar, ja säkerligen.
Och vilka jämför sig Julia född 2000 med? Sina klasskompisar! Ja, säkert... men säkert också (medvetet och omedvetet) med MTV-stjärnor, topmodelstjejer, hollywoodbrudar, hundratals facebooks"vänners" statusuppdateringar, osv osv...
Vad händer med oss när vi formar vår identitet och speglar vårt självvärde genom mallar från Hollywood istället för mallar från Lillarmsjö?

Jag läste någonstans att samma mängd information som en människa på 1800-talet fick del av under sin livstid, ryms idag i ett tjockt nummer av DN.  (Dessutom läste jag citatet innan telefonerna blev datorer med ständig uppkoppling mot internet och allt vad det innebär). Detta bör också ge oss en eller annan tankeställare. Hur påverkar denna ständiga bombardering av information & bilder vårt mående och vår  känsla av välbefinnande och lycka? Hur påverkar alla dessa bilder (och ofta retuscherade bilder) hur vi trivs med oss själva?
Man bör nog inte heller underskatta vilken påverkan globaliseringen (läs hur världens länder knyts allt "närmre" varandra) har på vårt mående. Alla dessa bilder, från alla möjliga håll och kanter och länder, vi dagligen "utsätter" vårt psyke för. Och all reklam....! Denna tidsandan spelar cyniskt på den tomhet, brist och de begär som finns hos oss människor, särskilt unga, som ett resultat av de förändringar i familjestruktur och samhälle som skett. 

Jag är väl medveten om att jag i och med denna blogg är del av denna globalisering... men allt är ju inte svartvitt. Jag säger inte att vi ska rata internet eller facebook, sluta läsa tidningar eller bloggar ;-)... 
men jag menar att vi verkligen behöver stanna upp, reflektera och bli medvetna om hur saker och ting påverkar vårt mående. Vi behöver också välja vad och i vilka proportioner vi låter oss påverkas!
 
"Du kan inte hindra medias idealfåglar att flyga över ditt huvud, 
men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår" ;-)

Om man under en längre tid upplever övermäktiga krav och otillräcklighet vare sig det handlar om studier, arbete, hem, familjeliv eller relationer, kan man psykisk och fysisk kollapsa totalt.
(talar av egen erfarenhet)

Ja.... filosoferandet fortsätter....
Läs fortsättningen i inlägg nr 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar