onsdag 22 oktober 2014

Gå ut och njut

Små enkla utflykter i vardagen förgyller verkligen livet, men inte bara förgyller - det skänker energi, ork och glädje!

Bilderna ovan visar på en enkel, och dessutom gratis, aktivitet som är väldigt mysig och dessutom gör gott för både kropp och själ (och för liten OCH stor).

Gå ut och njut!

När jag skulle hämta dottern på dagis igår så upptäckte jag hur lättirriterad jag var. Varför? Jag hade ju haft en trevlig dag i Skelleftehamn, jag hade fått en lång och god natts sömn och jag var inte hungrig. Efter det att barnen fått i sig mellis gick vi ut för att dela ut några brev. Dottern tog sin sparkcykel och jag gick (ibland sprang för att hänga med dottern) med sonen i barnvagnen. Efter 30 minuters promenad kan jag berätta att jag var både gladare, piggare och kände mig inte ett dugg irriterad längre. Trevliga aktiviteter, god mat och god sömn det hade jag fått, jo visst, men jag hade ju suttit still i princip hela dagen.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Så lyder en slående titel på en intressant bok som jag i somras läste av författaren Nisse Simonsson. I ett kapitel berättar Nisse att han skrivit till den kände hjärtfysiologen, professor Björn Folkow, och frågat om stress och motion och tog sig samtidigt också orådet före att skriva ett brev till professor Arvid Carlsson, Nobelpristagaren som forskat om hjärnans signalsubstanser, där han frågat honom hur motion påverkar vår hjärna. Summan av de svar han fick var: "Människan är skapt för att röra på sig. Motionen minskar risken för diabetes. En måttlig promenad i rask takt om trettio minuter räcker för att bränna av stresshormoner och frisätta en lyckococktail i vår hjärna. Då produceras en härlig blandning av serotonin, som ligger lågt hos deprimerade, och dopamin, som är en kemisk kusin till amfetamin, samt av endorfin, som fungerar i hjärnan som morfin. 

Tänk om vi kunde bli bättre på att uppmuntra varandra att komma ut varje dag och röra på oss (cykla, promenera eller springa). Och för sådana som mig, som inte tycker om att jogga eller springa, så är den glada nyheten; det räcker faktiskt gott och väl med en rask promenad. Obs: här vill jag poängtera ordet uppmuntra.

Förresten, vet ni att i England ordinerar man patienter som lider av stress att i första hand gå med i en Walking group. Detta prövar man innan man skriver ut Prozac eller liknande depressionsdämpande preparat. Och vet ni - promenaden har samma goda effekt som Prozacliknande mediciner, men om man jämför motinosgruppen med medicingruppen kommer inte depressionen tillbaka hos de motionerande, vilket den gör hos de patienter som äter medicin, där effekten mot själva depressionen också är sämre.

När jag här väljer att skriva lite om motion handlar det alltså inte om bantning, vilket många förknippar ordet motion med, eller om kondition för att kunna delta i ett marationlopp *skratt*, utan helt enkelt för att det är bevisat (Helenaerfarenhetsbaserat, men även i  forskning ;-) att raska promenader får oss att må psykiskt bättre (och bli bättre föräldrar *ler*).

Jag avslutar med ett till citat ur Nisse Simonssons bok: "Vi blir inte deprimerade på grund av en brist på Valium, Prozac och liknande. Vi blir sjuka därför att vi genom passivitet gjort att kroppen slutat producera de ämnen vi naturligt har i kroppen för att må bra"

Och till er som jobbar vill jag avsluta med ett tips som vi så väl känner till men gång på gång behöver bli påminda om - försök komma ut kring lunchtid så får vi dessutom den dos av ljus som vi också behöver för att må bra. 

Obs: Jag skriver minst lika mycket till mig själv som till er som läser detta - och vill peppa mig själv att komma ut och gå oftare.


1 kommentar:

  1. Jättebra inlägg! Jag tycker det saknas ett helhetsperspektiv inom vården ibland,att både läkare och terapeuter mer borde ordinera promenader och bra mat. Bra att du skriver om det!

    SvaraRadera