tisdag 14 oktober 2014

Äckelbaciller och pysselinspiration

Vilken kontrast! Från den friska luften i skogen hem till ett hus fyllt av magsjukebacillusker.
That´s life! Tack och lov gick magsjukan över relativt snabbt och nu hoppas jag ber att ingen fler i familjen ska behöva bli drabbad.

Trots magsjuk, och därmed väldigt trött, dotter och en snorig, och därmed extra gnällig, son
har det blivit både pysseltid här hemma och en mysig utflykt med cykelvagnen idag. Det gäller ju att göra det bästa av situationen. Det har dock blivit flera filmer också ;-) vilket min dotter inte klagat över (inte jag heller för den delen).

Jag tog fram lite pärlor, pinnar och målarfärger och min dotter satt lääänge och pysslade på och glömde magontet för ett tag:


Titta så fint det blev!

Pärlplattor på tråd

Återvinningspyssel

Jag har börjat inse att jag är en sann samlare och jag håller nu på att "bygga upp ett förråd" av gratis pysselmaterial i vår gillestuga/pysselstuga. Redan finns det fulla lådor av fina kartonger, en massa toapappersrullar, pinnar och kottar, korkar, tapetrester etc etc. Jag tycker om alla pysselidéer som bygger på att återanvända, också kallat "återvinningspyssel".

På tal om återvinningspyssel. I somras fick jag och min familj ta del av en helt fantastiskt mysig dag i Skellefteå, arrangerad av bl a Friskare Skogsvatten & Norra skogsägarna. Där blev jag verkligen inspirerad av att låta mina barn & barnens kompisar, och såklart även egna vänner och bekanta, få samlas och pyssla tillsammans, använda sin fantasin och uppmuntras att inte köpa en massa dyrt pysselmaterial utan istället se vad man redan har (bl a hemma och gratis ute i skog och mark) och använda det istället.

Här kommer lite sommarbilder som förhoppningsvis får sprida till ljus, värme och inspiration såhär i höstmörkret och kylan:Jenny Järvholm
När min dotter fick höra att Jenny från barnprogrammet "Pysselskogen" skulle komma till skellefteå ville hon självklart träffa henne (hihi, det ville jag med).  Och Jenny var precis så trevlig och glad i verkligheten som hon är på TV. Hon hälsade personligt på varje barn som kom, hjälpte till i pysseltältet och uppmuntrade barnen i massor. Hon spred verkligen massor av glädje omkring sig.

Här tilldelas Jenny en turkos medalj!
Obs: Bilden ovan är inte arrangerad och barnet som gjorde medaljen till Jenny hade inte blivit tillsagd av mig att göra den eller läst min blogg *skratt*

Här målar min dotter en liten träfilur

 Och så många söta små trädjur som pysslades fram denna dag!


Det hann bli  många söta träpysselalster på fyra timmar

Förutom pyssel fick barnen gå runt, ja och vi föräldrar också såklart, på olika stationer där de bl a fick håva och söka efter smådjur i vattnet för att sedan titta på dem i förstoringsglas, gå på tipspromenad, gissa djurbajs, leta efter Jennys träfilurer som var gömda lite här och var i området mm. Som sagt, en mycket bra dag! TACK till alla som arrangerade den!

En söt solros gömde sig bakom en björk
Norra Skogsägarna bjöd på fika och delade ut fina priser till alla som gick på tipsrundan

Här letas det efter smådjur

....och här fick vi lära oss vad några av alla de små djur som lever i vattnet heter


På denna sida www.friskareskogsvatten.se kan ni läsa mer om Projektet med namnet "Friskare skogsvatten" som vill hjälpa Västerbottens skogsägare att förbättra vattenmiljöerna i skog och mark. Vattendragen i våra skogar är viktiga för djurliv och människor och genom att ta hand om dem ges förutsättningar för ett diversifierat nyttjande av skogen, naturen och vattendragen. Vattenvård bör vara en självklar del av naturhänsynen i skogen! En viktig del av projektet är att anordna aktiviteter där vi på olika sätt sprider information om hur skogsägare kan förbättra vattendragen i sin skog.

Där finns också fler bilder från den trevliga familjedagen som anordnades i Skellefteå, Umeå och Lycksele.


1 kommentar:

  1. Linnea (skog) Ahnlund18 oktober 2014 17:26

    Vad fint lilla E har pysslat med naturens material och med pärlplattorna! :)

    SvaraRadera