söndag 7 september 2014

Höst ut i fingerspetsarna


Titta mamma vilket stort löv!
Igår hade vi en skön slappardag. Jag var sugen på att ta mig ut i lingonskogen, men orkade egentligen inte ta mig iväg med barnen för att sen behöva stå ut med en trotsig 4-åring, som innan vi for var jättepeppad på att plocka bär men väl framme antagligen bara skulle orka plocka i max 2 minuter. Nä, istället blev det några steg över till grannen där jag frågade om vi fick plocka en hink bär från deras häck. Han såg mest ut som ett frågetecken: "Va, är inte dessa giftiga?" Expert på buskar, som jag såklart är ;-), ställde vi oss genast och plockade 5 kg.Mitt i plockandet sa min dotter: "Jag förstår varför vi får plocka här...för det finns hur mycket som helst. Det kommer aldrig ta slut!" Fort gick det dessutom att fylla en 10-litershink tillsammans, då bären ju hänger i härliga klasar, är stora och väldigt lättplockade. Nu återstår det bara att se om sylten/marmeladen av dessa vackra bär kommer smaka gott ...eller om vi blir tokförgiftade ;-).
Säg till annars, har inte hunnit göra sylten än !! ;-)

 Giftiga svampar


På tal om gift....
Igår när jag gick runt i skogen fick jag sådan lust att plocka svamp. Jag plockade ingenting men satte mig och googlade, och lärde mig ett och annat matnyttigt, när jag kom hem igen. Kanske beger jag mig ut i skogen (om man vågar så här i jakttider?), undviker alla skivlingar (då det finns 1500 sorter i Sverige, bara 60 av dem ätliga och bland de övriga 1440 finns de allra farligaste sorterna) och fokuserar på att hitta typ trattkantareller eller nåt sånt som jag kan känna igen och vet är gott. Nån som vill haka på?? (Och kanske dessutom visa mig till världens bästa trattkantarellställe *skratt*)

Detta är en....svamp

Det är oerhört härligt med höst. Ja, i alla fall när det inte bara regnar och är kallt. Den senaste veckan har verkligen varit underbart skön och det gör verkligen gott för både kropp och själ att bege sig ut i naturen och t ex passa på att plocka in lite av det naturen har att erbjuda (eller rättare skrivet: Det Gud bjuder på :-)


Lingon lingon
Har inte blivit så mycket bärplockning för vår del denna sensommar/höst, av förklarliga skäl. Men min mans farbror plockade en hink lingon till oss - väldigt uppskattat! Det är sååå mycket godare med hemgjord lingonsylt till palten än köpes. Och min mor kom och fyllde upp frysen med hallon och hallonsylt- vilket verkligen är mitt favoritbär och också det jag tycker allra mest om att plocka.
TACK TACK TACK!!!

"Visst får jag äta äpplet mamma?" "Ja visst, om du lyckas med en enda tand!"
Efter en lång härlig och varm sommar kan man faktiskt börja längta tills att det blir lite svalare och friskare i luften, men fr a efter att få hitta tillbaka till goda rutiner och en vanlig vardag (blev dock lite ovanlig start för oss just detta år...). Sen är det inte heller helt fel att få mysa ner sig i soffan, tända en massa ljus och äta äppelkakor. Min man bakar ofta....i början av hösten ;-). Och av nån konstig anledning så har alla recept ordet äppel i sig.

Lite bränd blev denna sats, men ändå väääldigt god. Tack älskling!
 
2 kommentarer:

  1. Den nedre svampen skulle kunna vara stensopp... i så fall matsvamp.

    SvaraRadera
  2. Ok ;-) Jag har då ingen aning! Så trevligt om du vill följa med mig ut i svampskogen Lina :-)

    SvaraRadera