onsdag 26 februari 2014

Snobbig kalops...

....eller Boeuf Boergognen som den goda och mustiga rödvinsgrytan vanligtvis heter.
(svårt att fota mat)
 
Detta blir nu mitt tredje blogginlägg och jag presenterar med detta också en stor glädje i livet: MAT! Detta blir också det hittills längsta blogginlägget, då det bl a innehåller ett recept (man får ju passa på när halva familjen är på badhuset och lillen sover)

Då både jag och min man är föräldralediga tillsammans ett halvår sedan lillebror föddes den 10 januari - sann lycka -  blir det extra mycket tid och möjligheter till att tillaga goda middagar. Vi älskar ju båda två att njuta av riktigt god mat, så det är ju toppen.
Vi har länge haft mycket bra svenskt nötkött i frysboxen (fick köpa en kvarts ko av en bekant som var tvungen att nödslakta) och vi har passat på att tillaga flera, för oss, nya kötträtter. Det har verkligen varit uppskattat av hela familjen. Ja, även hos storasyster som för någon dag sen, med ett stort leende på läpparna, uttryckte sig så här: ”Jag är en köttätare”.

För någon vecka sedan tillagade vi Bouef Boergognentillsammans (eller snobbig kalops som grytan fick heta i första avsnittet av i humorprogrammet ”Söder om Folkkungagatan” *skratt*). Jag hade suttit och sett på filmen ”Julie and Julia”(som för övrigt verkligen rekommenderas för sådana som uppskattar god mat) och blev minst sagt mycket inspirerad. Jag sökte efter Julia Childs recept på internet och fann den på ”Öhmans mat och vin” där Öhman hade lagt upp ett lättöverskådligt sammandrag på receptet. Men han anade nog att många, med mig, ändå skulle tycka att Julia-Childs-receptet verkade onödigt omständligt och hade därför tipsat oss om att prova Carl Butlers recept. Det blev Butlers recept.
Längs ned i dagens inlägg finner ni hela detta goda recept på Boeuf Bourgognen. (Som man kan ana med berömda maträtter så finns det fler än ett sätt att tillaga rätten.)

Idag följde jag förresten med in till schtaan, då min man skulle hålla några lönesamtal (han har jobbat några dagar här i februari och kommer också jobba ca en vecka i mars). När det blev lunchdags gick vi och åt på Verandan. Där serverades det idag Bouef Bourgognen ~ trevligt. Gott var det, men... inte i närheten lika god som den gryta vi själva gjorde. Det är något speciellt med mat som man lagar själv, lägger ner mycket tanke och kärlek i och som man sen får gå i flera timmar, känna doften av och tråna efter.


Bouef Bourgognen
(5-6 personer)
1 kilo kalopskött
1 1/2 hg bacon
1 morot
1 gul lök
1/2 flaska rött vin
1 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
12 smålökar

1 msk vetemjöl
salt & peppar

3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
smör
olja
Skär köttet i tärningar, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar. Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan. Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna (ordentligt med svartpeppar) och pressa i vitlöken. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°.
Bryn champinjonerna hela i smör. Lägg åt sidan. Skala lökarna (det jobbigaste med denna rätt är att skala löken. Tryck till dem med handflatan och rulla dem så lossnar skalet lätt) och bryn i smör, salta och peppra och sätt in i ugnen i 30 minuter. När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med koktpotatis eller potatispuré.


1 kommentar:

  1. Vill dock tillägga att det blev den delikata måltiden "Falukorv med makaroner" till middag idag (vill ju inte måla upp bilden att vi till vardags nu äter goda lyxiga köttgrytor mest hela tiden...) *ler*

    SvaraRadera